София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1 януари 2019 г. може да е датата за „брекзит“ на британците от ЕС, заяви Лиъм Фокс

„Ако това се случи по-късно страната ще направи още по-разурителни вноски в бюджета на ЕС“

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Датата за излизане на Великобритания от Европейския съюз може да стане 1 януари 2019 г., съобщи "Сънди телеграф", позовавайки се на кандидата за лидер на Консервативната партия и за премиер на страната, бившия министър на отбраната Лиъм Фокс, предаде БНР.

Според изданието, Фокс се опасява, че ако това се случи по-късно, Великобритания ще бъде принудена да прави още по-разорителни вноски в бюджета на ЕС.

Междувременно един от водещите икономисти Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, бе категоричен, че британският вот за напускане на ЕС поставя необратимо под въпрос европейския проект и ще има отрицателно въздействие върху растежа, макар засега мащабите му да не са ясни.

Миналата седмица Кьоре заяви, че трябва спешно да се изясни графикът за излизането на Великобритания, тъй като една продължителна неяснота ще има икономическа цена, най-вече за британците, но също и за целия Европейски съюз.