София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1 юни - Ден на детето!

Честит празник, мили деца!

6 годиниКултура 4 Боряна Райчева

Днес отбелязваме Международния ден на децата – това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 г. в Женева (Швейцария). Тогава 54 страни приемат и подписват Женевската декларация.

В декларацията е записано:

Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:

1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно - телесно и душевно.

2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.

3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.

4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.

5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.

Първото официално международно честване на Денят на детето обаче е чак през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата. Празникът се отбелязва в памет на всички деца загинали през Втората световна война.

Макар десетилетия наред да се празнува предимно в държавите с комунистически режим, политическа окраска му е придавана твърде рядко. Това е основната причина да бъде съхранен дори в бившите соц страни, преминали към демократична система на управление.

От тогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.