София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест в Атина за името на Македония

Очаква се това да бъде най-масовата демонстрация от години насам

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес следобед, в 14.00 часа, започва най-масовият протест в Атина срещу употребата на „Македония“ в спора за името на южната ни съседка.

Организаторите обещават протестът да бъде най-големият от години насам, очаквайки на него да присъстват около 1 милион души, съобщи БНТ.

Демонстранти от гръцките провинции ще пристигнат в столицата с 2 500 автобуса.

В Атина ще има редица промени на движението в района на Парламента. Спират се няколко метростанции около площад „Синтагма“, където ще е основният митинг.

Според анализатори, протестът не е за името на Македония, а е и антиправителствен протест с натиск срещу правителството на Алексис Ципрас.

Църквата в Гърция също подкрепри протеста срещу употребата на името Македония в спора със Скопие. Проф. Георгиос Плиос,  директор на Лаборатория за социални изследванията в масмедиите коментира, че тези, които служат в Църквата, не бива да се месят в политиката. „Митингът в Солун беше само за названието Македония, този митинг много бързо се превърна в правителствен акт“, смята професорът.