София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1-ВИ ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБАТА СЪС СПИН

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ЗАПОЗНАТИ С НАЧИНИТЕ НА ЗАРАЗЯВАНЕ

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

По случай 1-ви декември – Световният ден за борбата с вируса на СПИН младежите от Български червен кръст организираха редица мероприятия и инициативи в столицата, сред които раздаване на материали и демонстрации. Столичният координатор на МБЧК Ангел Иванов обясни, че голяма част от българите не са добре запознати с начините на заразяване и на предаване на болестта.
В световен мащаб всеки ден над 7000 души се заразяват с вируса, като той е най-разпространен на територията на Източна Европа и Централна Азия. България обаче е страната, която отчита сравнително ниско разпространение на ХИВ, като средно се заразяват по двамата на 100 000 души.
Инициативите на младежите от Българския червен кръст ще продължат със шествие, което ще започне от пешеходната зона на бул. „Витоша“ и ще завърши пред Народния театър „Иван Вазов“. Доброволците от БЧК и участници в шествието ще оформят голям червен кръст на площада пред театъра, в който ще бъдат поставени свещи и червена лента – международен символ на съпричастност към хората, живеещи с вируса на ХИВ и СПИН.