София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

10 даяджии с обвинение за корупция

Остават в ареста за 72 часа

6 годиниПравосъдие 17 Боряна Райчева

10 инспектори от ДАИ-Благоевград ще бъдат обвинени в корупция. Задържаните служители на Автомобилна инспекция са задържани за 72 часа, след като уличени в получаване на подкупи. По случая предстои да бъдат събрани още доказателства.

"Инспекторите от ДАИ-Благоевград са отчитали контролни дейности при проверяване на транспортни фирми, а нарушенията, които са извършвали са били много сериозни, но са били прикривани с известна сума пари." Това обяви заместник-председателят на Специализираната прокуратура Даниела Начева на брифинг, за вчерашната операция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС в ДАИ – Благоевград.

Подкупите от 1 200 евро се давали, за да не бъдат санкционирани нарушителите с по-сериозни суми. Начева обясни и схемата на даяджиите – разделяли се на два екипа, от по двама души, които си разпределяли горепосочената сума в края на деня.

Тя подчерта, че въпросната порочна практиката се повтаряла всеки ден.

Първоначалните данни и сигнали за корупция са подадени от пострадали лица, които са плащали подкупи. Властите обаче имали информация и от други източници. Това каза пред медиите шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

По думите му всички транспортни фирми в района на Благоевград са научени какво трябва да направят, за да влязат в ДАИ.

"Това е поредният случаи на спецпрокуратурата, който касае разследване за корупционни действия", каза на свой ред председателят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и подчерта, че в близките месеци са разрешени много подобни случаи.

"Не мога да разбера на какво стъпват твърденията затова, че не се работи за премахване на корупцията в България", констатира Гешев и посочи, че борбата с корупцията е ангажимент на изпълнителната власт, на съда и на цялостната държавна политика.