София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

10 млн. евро са преведени на Хитрино от Брюксел

С парите ще бъде възстановена инфраструктурата

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

10 млн. евро са преведени на шуменското село Хитрино от Брюксел. Парите са предвидени за възстановяване на щетите върху местната инфраструктура.

Най-бързият начин за усвояване на средствата, е изготвяне на целеви проекти по оперативната програма "Развитие на селските райони".

Кметът на Хитрино е заявил готовност подаването на проекти да започне от 16-и януари 2017 година, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Средствата могат да бъдат използвани за пътища, улици, общински сгради също така, водопровод и канализация, както и за ремонти и реконструкция на училища, детски градини и като цяло тези десет милиона евро могат да обхванат почти всички видове малки по мащаби публична инфраструктура на територията на селото.

Това е целеви прием специално за село Хитрино, който е по мярка седем, две инвестиции малки по мащаби инфраструктура, която е част от програмата за развитие на селските райони. По програмата се кандидатства с подготовка на проектно предложение и заявление за кандидатстване. По мярката има ограничение за брой проекти, но то отпада за община Хитрино, поясняват от министерството.

И по време на празниците в селото продължава постепенното възстановяване на нормалния ритъм на живот, а жителите бавно се възстановят от шока. Разчистват се отломките, следствие от тежкия инцидент, който преди 16 дни отне седем живота и остави част от хората без дом.