София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

10 общински болници пред фалит

24 милиона са задълженията

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Налице е много голям проблем поне в десет общински болници. Те имат огромни задължения, включително просрочени, в това число и към персонала. За това предупредиха зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където днес се обсъждат мерки за оздравяването на общинските болници.
По думите на Тотев след Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лева, голяма част от лечебните заведения ще престанат да функционират.
Справка от преди няколко дни за 31 болници сочи, че при всички трудовите разходи са 83% от общите приходи, които лечебните заведения генерират. "Това означава, че болниците ще работят само за трудовите разходи", заяви Тотев. Въпросните 10 болници имат задължения в размер на 24 млн. лева, от тях просрочени са половината. Те осигуряват безплатна медицинска помощ на близо 2 милиона от населението.
От КНСБ предложиха да се създаде фонд за подпомагане на общинските болници, а някои болници да получат статут на защитени. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви, че в момента се прави анализ по области и оценка на рисковете. Всяка болница ще се гледа индивидуално, няма да има общ подход за решаване на проблемите.
Общите задължения на общинските болници са 100 млн. лева, от тях просрочените са 46 млн. лева, каза още Пенков. Надлимитната дейност, която не е изплатена, е 4 409 000 лв. Приходите на общинските болници са 37,5 млн. лв., 32 милиона от тях са за разходи за работна заплата, задълженията за медикаменти са 5,6 млн. лева, за консумативи - 2,5 млн. лева, а задължения към персонал - в рамките на 7 млн. лева.