София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

100 години от Октомврийската революция в Русия

Руснаците са раздвоени за ролята на болшевишкия преврат

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Навършват се 100 години от Октомврийската революция в Русия. На тази дата през 1917 година ръководената от Ленин болшевишка партия сваля временното правителство на Русия и започва процес на установяване на социалистическа власт в Руската империя.

След въоръженото завземане на властта в тогавашната столица Санкт Петербург в Русия започва гражданска война, продължила няколко години и взела милиони жертви. В резултат се създава Съюзът на съветските социалистически републики, който в над 70-годишната си история се превръща, наред със САЩ, в една от двете свръхсили на ХХ век.

Днес в Русия отношението към тази дата не е еднозначно. Около половината руснаци смятат, че Октомврийската революция е изиграла положителна роля в историята на страната, но постепенно делът на тези хора намалява.

30 % от руснаците обаче са на мнение, че подобни събития биха могли да се случат и днес.

Днешна Русия не празнува 7 ноември, който десетилетия е бил национален празник не само за СССР, но и в повечето страни от Източния блок. Очакват се обаче множество демонстрации както на привърженици на революцията, така и на нейни противници.