София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

100 хиляди лева струва да мине ТИР с цигари през границата

Председателят на „Легия антимафия“ отрече да му е предлагано да стане шеф на митниците

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Председателят на „Легия антимафия“  Григор Здравков отрече в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“, че му е предлагано да оглави митниците. Според него обаче в ГЕРБ няма хора, които да са наясно със ситуацията в митниците.

Според него в ГДБОП и ДАНС вече се раздават постове в митниците от името на бивш голям началник в системата. Здравков каза, че на този етап само премиерът Бойко Борисов знае кой ще оглави митниците, но фактът, че младежката организация на ГЕРБ го предлага, за него е чест.

Здравков коментира, че по-раншната идея на ГЕРБ митниците да са част от МВР не е много работеща, понеже основната функция на ведомството е да събира приходи.

Той оцени положително намеренията на Бойко Борисов за борба с контрабандата и припомни, че по телевизия „Евроком“ е показан нелегален магазин, който обаче два месеца по-късно продължава да си работи и да продава абсолютни същите цигари в абсолютно същите количества.

Здравков каза, че ТИР с 980 мастербокса цигари минава границата срещу 100 хиляди лева, но след това се плаща на служители на МВР, на кметове и други длъжностни лица, а чистата печалба е около лев на кутия цигари.