София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1016 сигнала за деца жертви на насилие от началото на годината

12-годишно дете сексуално малтретирано от втория си баща

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От началото на годината до края на септември към отделите “Закрила на детето” са подадени 1016 сигнала за насилие. Това ясно от проведената кръгла маса на тема: "Предизвикателства и препоръки пред гарантиране правата на децата, пострадали от насилие", организирана от граждански организации със съдействието на омбудсмана Мая Манолова.

Събитието беше провокирано от поредния трагичен случай на бездействие и неадекватна реакция от страна на институциите по случая с 12 годишно момиче, жертва на сексуално насилие от страна на втория си баща. Детето една година е насилвано, докато накрая набира смелост да се обади на телефона на фондация "Анимус" и да разкаже какво му се случва. Очакванията са били, че бащата ще бъде задържан веднага, защото е имало доказателства от съдебния лекар, но това не се случва. След кошмара на сексуалния тормоз, започва кошмара на безкрайните съдебни дела, като на момиченцето се е наложило множество пъти да разкаже историята си и да се изправи съвсем само срещу насилника си, който в същото време е бил обграден от роднини и приятели.

До момента то не е получило справедливо правосъдие, а само унизителни разпити в съдебна зала, които я връщат отново и отново към травмата, която тя така отчаяно се опитва да забрави.

Граждански организации обявиха, че този тъжна история демонстрира тревожни тенденции по отношения на действията на институциите и ги призоваха да поемат отговорност за закрилата на децата, жертви на насилие, като не само да защитят правата им, но същевремнно да опазят тяхната психика и достойнство.