Гледай
на живо

105 години от освобождението си празнува Банско

Множество тържества се провеждат в града

Днес Банско празнува 105 години свобода. На тази дата през 1912 година градът е освободен от турска власт и 5-и октомври по традиция се чества като празник на града. Паметният ден започна с тържествена Света литургия в храма „Света Троица”, която премина в благодарствен молебен за всички, участвали в Освободителните движения, съобщи Дарик радио. Кметът на града, Георги Икономов, произнесе тържествено слово пред паметника „Банско помни героите”. „Ако има българска земя, която никога не е свеждала глава пред османските поробители, която на всяко насилие е отвръщала с пушечен изстрел, то това е нашата земя! ......Не бива да се забравя, че тук не е имало къща, която да не е била почернена, не е имало род, който да не е дал свидни чеда, потеглили към безсмъртието! И всичко това заради онзи непримирим дух на банскалии!....... Днес Банско е зимна столица на Балканите, най-добра фестивална дестинация на Балканите, Европейски град на спорта, носител на десетки други отличия...”, бяха част от думите на кмета.
На церемонията присъстваха още заместник-областния управител на област Благоевград Иван Стоянов, кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на Общински съвет – Разлог, д-р Мария Копанарова, председателят на Общински съвет Петър Баряков, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани.
Като част от тържествата през деня официално бе открит паметникът Хачкар (в превод от арменски - Каменен кръст). Инициативата е на Съюза на арменците в България.