София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

109 години независима България

София отбеляза празника с тържество на площад „Княз АлександърI”

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

С прочитането на манифеста на княз Фердинанд от 1908-ма година бяха открити тържествата по случай Независимостта в столицата. София отбеляза събитието с програма на площад „Княз Александър I”, включваща участието на Софийския духов оркестър, хорова асоциация „Света София- България“ и фолклорен танцов ансамбал“София 6“. Празникът беше открит със слово на заместник-кмета на Столична община Тодор Чобанов.

А от кого е зависима България днес, чувстваме ли се самите ние независими и какви са начините за отвоюване на независимостта, можете да видите в нашата анкета.

В деня, в който отбелязваме националната си независимост, е добре да си припомним, че общата ни независимост преминава през независимостта на всеки от нас, за която трябва да се борим и отстояваме всеки ден.

Берлинският договор от 1878г. определя Княжество България като васално на Османската империя. С манифеста от 22 септември, прочетен в църквата „Свети 40 мъченици“ в старата столица Велико Търново, страната ни издига своя международен авторитет и се превръща в равноправна на другите държави, а княз Фердинанд приема титлата „цар на България“.