София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

11 % от гражданите на Европа са длъжници

Европейска директива дава втори шанс на физическите лица

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Правната комисия на Европейския парламент разгледа своя проектодоклад относно новата директива за предоставяне на втори шанс на бизнеса в ЕС. По време на дебата българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев заяви: "Считам, че в максимална степен трябва да гарантираме справедливия баланс между интересите на длъжника и тези на неговите кредитори“.

Целта на предложението е да се намалят основните пречки пред свободното движение на капитали, произтичащи от различията в рамките за преструктуриране и несъстоятелност на държавите членки. Така ще се гарантира достъпът до ефективни правни инструменти за преструктуриране и ще се даде втори шанс на жизнеспособните предприятия и предприемачите във финансови затруднения.

Емил Радев подчерта, че даването на втори шанс на предприятията, а и на физическите лица, е важна стъпка към стимулиране на бизнеса, към премахване на страха от провал за младите предприемачи и към облекчаване на много физически лица, изпаднали в свръхзадлъжнялост.

Свръхзадлъжнялостта на физически лица представлява значим икономически и социален проблем. 11,4% от европейските граждани постоянно имат просрочени плащания, които често представляват битови сметки“, посочи българският евродепутат.

Съгласно показателите на Световната банка процентите на събиране на вземанията в ЕС варират между 30 % в Хърватия и Румъния и 90 % в Белгия и Финландия. В България степента на възстановяване за защитените кредитори в производствата по несъстоятелност е 35 %.