София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

11 септември – Америка скърби

Над 1000 жертви все още не са идентифицирани

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

11 септември 2001 година е ден, който много американци никога няма да забравят. Няма да забравят моментите когато са чули или видели самолетите да се врязват в кулите на Световния търговски център.

През този есенен ден 2 997 души загинаха като пряк резултат от атентатите, повечето от които в Световния търговски център в Ню Йорк, а други в атентата в Пентагона и полет 93 на United Airlines, който се разби в Пенсилвания. Хиляди други бяха ранени, а в годините оттогава много хиляди се разболяха или умряха в усилията си да се възстановят след нападенията.

Към 31 август Фондът за компенсация на жертвите от 11 септември, създаден от Конгреса през 2011 г., откри 20 874 лица, които имат право на обезщетение  и е отпуснал повече от 4,3 милиарда щатски долара.

11 септември – седемнадесет години по-късно повече от 1100 жертви на терористичните атаки срещу Световния търговски център в САЩ все още не са идентифицирани.

Но в една лаборатория в Ню Йорк един екип все още работи усилено, за да идентифицира останките с технологичния прогрес. Това е най-добре оборудваната и усъвършенствана лаборатория в Северна Америка. Ден след ден те повтарят същия протокол десетки пъти, опитвайки се да извлекат ДНК-материал от костите, но успехът не е гарантиран.

Досега само 1642 от 2 753 души, загинали при нападенията в Ню Йорк, са официално идентифицирани. За другите 1111 лица все още няма информация, с която да бъде установена самоличността им.

В Щатите се провеждат редица от събития в памет на хилядите загинали при терористичните атаки. По традиция на мястото, на което се издигаха кулите близнаци в Ню Йорк, ще се състои възпоменателна церемония, на която се четат имената на жертвите.

На мястото, на което се издигаха кулите близнаци, днес има мемориален комплекс, включващ музей и парк.