София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

110 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СА БОЛНИ ОТ ХЕПАТИТ C

БОЛНИТЕ СЕ ДИСКРИМИНИРАТ ОТ ОБЩЕСТВОТО

9 годиниЗдраве 14 Боряна Райчева

Днес в Българската стопанска камара се проведе пресконференция, на която бяха представени резултати от анкетно проучване за нивото на информираност на работодателите и заетите в икономиката за заболяването хепатит С, както и тяхната готовност да участват активно в дейностите по превенция и лечение на болестта.
Резултатите от направеното проучване показват, че служителите у нас масово не се изследват за хепатит С.
Преобладаващата част от участниците в проучването декларират, че никога не са се изследвали за хепатит С -  45% признават, че никога не са се изследвали за хепатит С, а други 26% са го правили преди повече от една година. Едва 6% са се изследвали през последната година, а всеки пети (23%) не помни или не знае дали някога са му правени подобни изследвания.
За заболяването Хепатит C и това как го приема обществото разговаря Силвана Лесидренска, пациент и председател на пациентско сдружение „ХепАктив“. Тя сподели, че е пациент от 2006 година и много пъти се е сблъсквала с дискриминация от страна на обществото.
Непознаването на заболяването е причина всеки пети (22%) да признава, че би странил от свой колега, за когото знае, че е заразен с хепатит С. В България заразените с хепатит C са 110 000 души, а 92% от тях са в трудоспособна възраст. Въпреки големият брой заразени у нас, проучването показва, че хепатит С си остава непознат за обществото. Половината от анкетираните (49%) са убедени, че има ваксина срещу хепатит С, по-малко от една-трета (29%) от тях са наясно, че такава не съществува, а 22% от участниците в проучването не са информирани по този въпрос. Голяма част от анкетираните (42%) не правят разлика между хепатит С и хепатит А (жълтеница). Едва малко над една-трета от респондентите (41%) са наясно, че хепатит С протича в над 85% от случаите безсимптомно, дори е популярен като „тихият убиец“.
Заболяването хепатит C е проблем, за който не се говори, но той съществува. Ето защо трябва да се обърне повече внимание на болестта и това, че тя може да се лекува. В световен мащаб един от всеки 12 души е болен от хепатит C. Най-важното е хората да се изследват!