София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

12-годишно момче опита да взриви бомба на коледно изложение в Германия

Германски медии: Момчето е "силно религиозно радикализирано"

7 годиниКрими 2 Боряна Райчева

12-годишно момче с немско-иракски произход се опита да взриви бомба на коледен панаир в Германия, информира германското списание "Focus" с позоваване на органите на съдебната власт и правоохранителните органи. Според вестника, момчето е "силно религиозно радикализирано." Предполага се, че момчето е било подстрекавано от последователи на „Ислямска държава“.
Момчето прави опит да да скрие раницата, в която е имало самоделно взривно устройство в консервена кутия с барут и пирони. Чантата е забелязана от случаен минувач, който е докладвал на полицията.
В момента детето е в приют, разследването е със статут "тежко престъпление, застрашаващо сигурността на държавата" срещу него. Според изданието, през лятото на 2016 момчето е възнамерявало да отиде в Сирия, за да се бие на страната на терористите.