София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

12 ЖЕРТВИ, 24 В НЕИЗВЕСТНОСТ И МНОЖЕСТВО ЩЕТИ В ТБИЛИСИ

ГРУЗИЯ В ТРАУР СЛЕД ОПУСТОШИТЕЛНИТЕ НАВОДНЕНИЯ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Най-малко 12 души са загинали, а 24 други все още се издирват след бедствието, оставило Тбилиси под вода. Причината – продължителните валежи и силната буря, придружена от вятър и градушка, които връхлетяха грузинската столица. Днес в страната е обявен ден на траур в памет на жертвите от наводнението.
Природната стихия причини щети за милиони долари. Нанесени са поражения на множество жилищни сгради, а оградите на зоопарка в Тбилиси, са се срутили от придошлите води. От зоологическата градина са избягали тигри, лъвове, мечки и вълци. Ето защо полицията предупреди жителите да избягват да напускат домовете си поради риск от среща с дивите животни. Хипопотамът на зоопарка дори е стигнал до едно от централните места на града. Някои от животните са били упоени, а други убити. Част от тях обаче все още се разхождат из улиците на Тбилиси. Властите в столицата използват хеликоптери, за да направят първоначална оценка на щетите от мощното наводнение. Те претърсват и за животни от зоопарка. Формиран е кризисен щаб на представители на МВР, както и на районните администрации и кметовете на Тбилиси. Еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилиандис заяви, че ЕС ще окаже помощ на Грузия в справяне с бедствието. Това е най-голямото наводнение в Тбилиси за последните 50 години, предаде ТАСС.