София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

129 години от рождението на Чаплин

Светът си спомня за "диктаторът" и "хлапето"

6 годиниКултура 12 Боряна Райчева

На 16 април се навършват 129 години от рождението на едно от най-великите имена в киното Чарли Чаплин. Човекът, чието житейско мото е: "Никога не съм бил ангел, но винаги съм се стремял да бъда човек. Опитай и ти"

Всеки може да се добере до изключително изчерпателна информация за живота и шедьоврите на Чаплин, за това днес припомняме за него най - впечаляващите моменти от гениалния комедиен актьор.

След като става известен и забогатява, Чаплин отново продължава да живее в треторазрядна стая в хотел, неговият любим спорт бил боксът, а от танците най - много харесвал тангото.

Като малък изгубва баща си и израства в бедност, едва 10 - годишен се появява на сцената, за да помага на своето семейство.

Доста късно успява да се научи да чете, започва да играе в театъра преди да усвои четенето. Освен актьорски и режисьорски умения, той притежава и композиторски талант като за част от своите филми сам е композирал музиката.

Сред гениалните творби, които остават в световната съкровищница на киното са филмите: "Модерни времена", "Великият диктатор", "Хлапето", "Треска за злато".

Чаплин остава завинаги легендарен биограф на своето време, магьосник на критиката с филмов език, ненатрапчив закрилник на малките "големи" хора. Самият той е забележителен пример, че може да се достигнат върховете на успеха въпреки трудностите, - трябват само желание и упоритост.