София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

13 медала за български атлети на Европейско в Италия

Спортистите ни са с трансплатнирани бял дроб и сърце

6 годиниСпортни 3 Боряна Райчева

Българите Ирен Дикова, Евгени Георгиев, Огнян Ганчев и Георги Пеев спечелиха 13 медала на Европейско първенство за атлети с трансплантирани сърце/бял дроб, което се провежда в Линяно Сабиадоро, Италия.

Ирена Дикова с трансплантиран бял дроб спечели златен и бронзов медал, Евгени Георгиев с трансплантирано сърце и председател на Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ - три сребърни, Георги Пеев с трансплантиран бъбрек и сърце - два златни и три сребърни, Огнян Ганчев с трансплантирано сърце - два златни медала и един бронзов. 

Това са хора, които веднъж вече са победили в битката за живота си, а сега доказвата на всички, че надеждата винаги има.

Ирен Дикова е единствената дама в отбора и е първата жена от България, която се явява на такъв тип състезание.

 

Тежката, животоспасяваща операция й е извършена във Виена, Австрия, в най-голямата университетска болница AKH при проф. Клепетко.

След малко повече от година от битката й за живота, Ирен е повече от активна. Ето каква равносметка си дава самата тя за изминалата година:

„На този ден осъзнах колко имам още да изпитам на тая земя и че всяка една голяма промяна е начало на нещо по-хубаво и стойностно в живота ни, стига да имаш духа и силата за нея. На този ден също осъзнах, че човек трябва да се бори, за да оцелява, ама буквално...

След 2 седмици в реанимация, 1 месец в отделение, 1 месец в рехабилитационен център, 12 месеца възстановяване и закрепване, и винаги с усмивка, сега се чувствам по-силна от всякога (отново с усмивка разбира се)!

През тази година освен, че промених начина си на живот, ежедневие и местоживеене, аз се научих да ценя малките неща, да гледам преди всичко себе си.На тези, на които им предстои подобно нещо, пожелавам да имате късмета, силно семейство и приятели за подкрепа, борбен дух и позитивно мислене, които аз имах неотлъчно с мен!"

За телевизия „Евроком“ Ирен сподели, че на първо място е много важно да имаш здрав ум, за да имаш здраво тяло! „В България все още не правят белодробни трансплантации и няма условия за постоперативния период, затова се налага да търсим спасение в чужбина. Въпреки това решение има. В такива моменти човешкия фактор е много важен, контакти, приятели и роднини“, казва настоящата медалистка.