София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

14 години от атентата в Кербала

България е изгубила 13 военни в мисии в Ирак

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Преди 14 години - на 27 декември 2003 г. петима български военнослужещи загубиха живота си при атентат с камион бомба срещу база "Индия" в иракския град Кербала.

При терористичната атака загинаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.
Изправени сме пред противник, за когото няма ценности, заяви в онази вечер на извънредна пресконференция в МО тогавашният заместник-министър на отбраната Илко Димитров. За съжаление това, което не искахме да се случи, се случи, въпреки всички взети мерки, добави той.
Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев каза тогава, че няколко пъти през последните седмици е споделял с колегите си притеснение от настъпилото спокойствие в Кербала.
Анализ на ситуацията впоследствие посочи, че на 27 декември 2003 г., по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продалжил да се движи към сградата.
Вероятно цистерната е била взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.
В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна на "Индия".
След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на Кербала - непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.
Целият български контингент в Кербала веднага е събран на едно място в друг лагер. На 28 декември правителството решава 30 декември да бъде обявен за ден на национален траур.
По-късно комисията, извършила вътрешноведомствената проверка по атентата срещу българската база "Индия" в Кербала, констатира, че "подготовката на батальона, в това число и специалната, е била несъобразена в пълен обем с операцията в Ирак, с потенциалните заплахи и враждебна среда, характерни за театъра на операцията, както и спецификата на мисията".
В годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т.нар. приятелски огън, загинаха още осем български военни - офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.