София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

140 години от Шипченската епопея

С битката на Шипка се дава началото на свободна България

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева


На днешния ден на връх Шипка отбелязваме 140 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война (1877-1878 година). Паметното събитие ще бъде чествано в присъствието на президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
Честванията ще започнат с литургия в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка и туристически поход към върха, който ще тръгне от двора на църквата. По обяд ще се състои официалната церемония пред Паметника на свободата на връх Шипка, с която ще бъде тържествено отбелязана 140-тата годишнина от Шипченската епопея. По-късно ще бъде отслужена заупокойната молитва в криптата на Паметника на свободата и ще се състои възстановка на епичните боеве. Вечерта държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея. Официалната програма ще приключи със слово на президента и тържествена проверка-заря.
С битката на Шипка през 1877 година се дава началото на свободна България.
т 21 до 26 август 1877 българските опълченци и редовна руска армия водят сражения на върха срещу значително превъзхождащата ги по численост турска армия, водена от Сюлейман паша.
Военните историци смятат, че успешната защита на прохода и провалът на опита армията на Сюлейман паша да помогне на обсадения Плевен са били от решаващо значение за изхода от Руско-турската война от 1877-1878, завършила с възстановяване на българската държавност.
Паметникът на свободата на връх Шипка е открит тържествено и осветен на 29 август 1934 г.
Чествания и различни прояви на Шипченската епопея има и на други места в цяла България.