София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

140 млрд. за страните, които приемат еврото

ЕК има готовност да подкрепи България

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия е готова да предостави помощ на страните от ЕС, които искат да въведат еврото. Това обяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Конкретно за България Йотингер изрази готовнос страната да бъде подкрепена  технически, финансово и със съвети.

Еврокомисарят отбеляза, че за тази цел ЕС разполага със запас от 140 милиарда евро, които ще бъдат предоставени при необходимост на разположение на държавите, желаещи да въведат общата валута. Той поясни, че посочената сума ще бъде на разположение в следващите пет, седем или повече години.

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис поясни, че така Брюксел изразява воля за подкрепа, но това не означава, че някоя държава ще бъде "вкарана насила" в еврозоната.

Влизането в еврозоната е задължение по договорите за присъединяване, но не включва срок за изпълнение. Държавите разполагат със свободата сами да решават кога е подходящото време за това, добави той.