София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

143 проекта за учебници за 1 и за 5 клас, предложени на МОН

Очаква се анализите и оценката за пригодност да са готови до 26 август

8 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

143 проекта за учебници и учебни комплекти за 1 и за 5 клас от 27 издателства бяха предложени за разглеждане в Министерство на образованието и науката.
Срокът за тяхното одобрение и разглеждане в МОН е шест месеца. Това заяви по време на открита процедура пред медиите началникът на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” Грета Ганчева, която е и председател на оценителната комисия.
Откритата процедура събра представителите на различните издателства. Ако бъдат одобрени, предложените учебници ще влязат в употреба от учебната 2017-2018 година. Проектите за учебници за първи клас, които ще разгледа комисията, са 58. Тези за 5 клас са 85. Те са за всички останали предмети без „История и цивилизация”. Така учениците от 1 до 5 клас, които учат по нови учебни програми, но със стари учебници, ще имат нов учебник единствено по предмета „История и цивилизация”. В момента за този учебник тече втора оценка от страна на учителите за неговата пригодност към учебната програма. 
Очаква се анализите и оценката за пригодност да са готови до 26 август. След това МОН ще сключи договори и ще определи тиража за изданията и последващото им разпространение в училищата.