София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

150 години град Троян

Президентът Радев присъства на тържествата в града

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

С богата тържествена програма жителите на Троян ще отбележат 150-годишнината на града. Днешният 14 октомври – Петковден по традиция е празник на Троян.

На тържествата в града ще присъства и президентът Румен Радев. Гости на града ще бъдат посланици, депутати, изявени публични личности. Специално за юбилея в Троян пристигат делегации от Елванген - Германия, Перн ле Фонтен - Франция, Хамм - Германия, Кашира - Русия.

Празничният ден ще започне с Божествена Света литургия, която ще бъде отслужена в църквата "Св. Параскева (Петка)". След това ще има дефиле на духови оркестри.

В 12 ч. на централния площад в Троян тържествено ще бъде издигнато знамето на града. На заседание на Общинския съвет ще бъдат връчени званията "Почетен гражданин на Троян". Патриарх Неофит също ще бъде награден с почетното звание, но това ще се случи не на тържественото заседание, а утре – на рожденият му ден – 15 октомври, в Троянския манастир "Успение Богородично".

В Музея на занаятите днес ще бъде открита изложба, посветена на Троянския край. Тя проследява историята на Троян от античността до наши дни.

От 18 ч. концерт ще изнесат Васил Найденов и Силвия Кацарова.

Празникът ще завърши с 3D мапинг спектакъл, който ще представи историята на града.

Град Трън също отбелязва днес своя празник. По стара традиция това се случва на Петковден, когато трънските дюлгери се прибирали от гурбет. Денят е избран и защото е празник на Св. Петка, която се смята за закрилница на граничния град и на неговите жители.