София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

153 служители на МВР са уличени в корупция само за месец

Валентин Радев даде редовния месечен брифинг

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

153 са сигналите за корупция за служители на МВР през месец май. Това съобщи на редовния месечен брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му МВР е може би единствената институция, която сама се бори със своите служители - открива ги и ги наказва.

Той посочи и резултатите от социологическо проучване на ТРЕНД  за месеца. Според данните 44% от анкетираните оценяват положително работата на полицията, с 5% по-висок резултат от февруари 2018 г.

Вътрешният министър припомни, че през месеца бяха проведени редица международни срещи. В рамките на календара на Българското председателство на Съвета на Европа на 4 май Министерството на вътрешните работи бе домакин на Първо заседание на УС на ЕВРОПОЛ, по време на което министър Радев се срещна с новия изпълнителен директор на европейската агенция Катрин де Бол.

По време на състоялата се в Солун четиристранна среща на министрите на външните и на вътрешните работи на България - Гърция - Албания - Македония, министър Радев проведе двустранни разговори с колегите си. Част от дискутираните въпроси по време на формата бяха трансгранична престъпност, миграционен натиск и терористични заплахи.

Сигурността на границите, резултатите в борбата с организираната престъпност и предприетите мерки за сигурност във връзка с летния туристически сезон бяха част от темите на проведената работна среща с посланици на страни от ЕС, Швейцария и САЩ.

Министър Радев се спря и на  двустранната среща с еврокомисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той поясни, че акцент в разговора са били въпроси, свързани с трансатлантическия диалог, засиленото сътрудничество в борбата с тероризма и организираната престъпност.

Доброто сътрудничество между българските служби и САЩ  бе оценено по време на срещата  на Радев със зам.-секретаря по вътрешна сигурност на САЩ  Клеър Грейди, която даде  висока оценка за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министърът посочи и организираната в Одрин конференция "Гранична сигурност и сътрудничество", в рамките на която проведе среща с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу . На нея бе изтъкната ролята на създадения Съвместен контактен център  - България - Гърция - Турция за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП "Капитан Андреево", като ефективен инструмент за противодействие на трансграничната престъпност и укрепване на сигурността в региона.

На брифинга присъстваха още заместник- министрите Стефан Балабанов, Красимир Ципов и Милко Бернер, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски.