Гледай
на живо

155 години от рождението на Щастливеца

По повод събитието издадоха юбилеен вестник за Алеко

155 години от рождението на Щастливеца С този въздействащ монолог на актьора Ивайло Калоянчев от пиесата на Георги Данаилов „Господин... thumbnail text
С този въздействащ монолог на актьора Ивайло Калоянчев от пиесата на Георги Данаилов „Господин Балкански“, написана по мотиви от „Бай Ганьо“ беше открито тържеството за отбелязването на 155 години от раждането на големият български писател, юрист, журналист, политик  и общественик Алеко Константинов. 
По повод събитието от Националния литературен музей представиха и юбилейния вестник „Щастливеца“, събрал в себе си любопитни факти за живота на твореца.
„Че аз съм щастливец, това го знае цяла България; но туй което никой не знае , то е че днес нямах и четиридесет и пет стотинки  да си купя тютюн.“ Това пише Алеко във фейлетона си „Страст“ и то сякаш изразява неговата несломима способност да се надсмива над всички несгоди, с които животът го сблъсква.
С тази тази усмивка, влизаща сякаш в противоречие с убедеността, че всяка мъдрост носи преди всичко страдание той остава увековечен и  на паметника си в центъра на София, за да припомня на случайните минувачи, че умението да гледаме положително на случващото ни се е единственото, способно да ни задържи в живота.