София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депортират 16 000 мигранти от Африка в западни страни

ООН ще финансира извеждането на бежанците в Канада, Германия и Италия

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Израелските власти се споразумяха"безпрецедентно" с Върховния комисариат на ООН за бежанците да изпратят над 16 000 от тях в западни страни.

На останалите мигранти, много от които са кандидати за убежище, ще им бъде позволено да останат в Израел поне още 5 години, заявиха в съобщение на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Това е уникално споразумение между Върховния комисар на ООН и държавата Израел за извеждане на 16 250 души в развити страни като Канада, Германия или Италия - такъв ангажимент пое Върховният комисар - за организиране на извеждането и дори за финансирането му, което прилагане ще отнеме около пет години. Израелското правителство се ангажира за всеки напуснал мигрант да даде статут на временно пребиваващ на друг, т.е. на общо 16 250 души", каза премиерът по телевизията.

Съдбата на около 37 000 африканци в Израел се превърна в морална дилема за държава, основана като убежище за евреите от преследвания и техен национален дом. Дясното правителство е под натиск от твърдото си ядро избиратели, които са националистически настроени и искат имигрантите да бъдат изгонени, докато други призовават те да бъдат оставени и приети, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

През февруари израелските власти започнаха да изпращат уведомления до 20 000 африкански мигранти мъже, че разполагат с два месеца да напуснат Израел или рискуват да бъдат вкарани в затвора. В следствие на което, се намесиха различни организации, които заведоха иск срещу депортацията във върховния съд на Израел.