София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

16 държави на извънредна среща за бежанците

Разговорът се смята за ключов за решаването на проблема

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Извънредна  неформална среща на Европейската комисия, на която ще  участват 16 държави, между които  България Германия, Австрия, Италия, Франция, Гърция, България, Испания, Малта ще се проведе днес.
 
Сред поканените бяха и държавите от Вишеградската четворка, но те са отказали да присъстват. Премиерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия  оспориха смисъла и легитимността на форума. Четворката е категорично против всякакви идеи за релокация на мигранти. 
 
Разговорът се смята ключов по пътя на общоевропейско решение на проблема с бежанците – тема, която ще обсъжда и срещата на върха на Европейския съюз в края на юни в Брюксел.
 
Основен инициатор на предстоящата среща е германският канцлер Ангела Меркел,  притискана от съюзниците си във властта да постигне втвърдяване на европейските правила по отношение на миграцията.
 
Все още не е съвсем ясно с какви идеи България ще участва във форума.  Припомняме, че в началото на седмицата премиерът Бойко Борисов предложи „незабавна превенция, която включва затваряне на всички граници в Евросъюза”.  Българският министър-председател  говори още за връщане на икономическите мигранти в страните по произход, както и за бежански центрове извън Европейския съюз. Според него, в Европа трябва да се допускат само хората, които бягат от война, като той  категорично отхвърли идеите за връщане на мигранти в страните, през които са минали и са регистрирани за първи път.