София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

16 милиарда лева източена сума от ДДС

Къде е прокуратурата през тези 17 години?

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Организация „БОЕЦ“ изнесе данни за ДДС далавери. Доказателствата са получени по Закона за достъп до обществена информация от НАП и други институции. Документите съдържат факти за несъбран данък добавена стойност в периода от 2000-2017 година. След направен разследвания от следовател Бойко Атанасов се разкрива сумата от 4,7 милиарда лева – несъбрано ДДС.

"5,8 милиарда лева е несъбраното ДДС от ревизионни актове за периода. Тази сума е несъбираема“, съобщи Георги Георгиев, организация „БОЕЦ“.

Само за периода на 2011 година размерът е 1,1 милиарда лева.

„За периода 2000-2010 несъбраната сума е 1,4 милиарда лева. Само за 2011 размерът е 1,1 милиарда лева. Несъбраното ДДС е повече от бюджета на МВР“, заявиха от „БОЕЦ“.

Според организацията най-ниски са данните при кабинета Орешарски. Изчисления показват,че източената сума от ДДС е в размер на 16 милиарда лева за период от 17 години. 

„През този период на власт е партия ГЕРБ. Финансовият министър Владислав Горанов е втори мандат на този пост и отговори, че той няма данни за подобни злоупотреби“, заяви Георги Георгиев.

Организацията заяви, че ще внесе сигнал до прокурор за Бойко Борисов и Владислав Горанов за неизпълнение на служебните задължения.

„ Ще сезираме и президента Румен Радев, като ще настояваме той да свика КСНС за източването на ДДС. Даваме сигнал и на ЕК“, обяви Георгиев.

Шефът на БОЕЦ. Той попита и къде е била прокуратурата до сега. Началото на пресконференцията бе белязана с хулиганска проява. Членовете на организацията бяха замеряни с яйца.