София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

16 наши младежи на Европейския олимпийски зимен фестивал

Страната ни е представена на форума в 5 спорта

пропускане
5 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Шестнадесет наши млади състезатели представят страната ни на започналото днес 14-то издание на Европейския олимпийски зимен фестивал в Сараево.
 
Форумът ще продължи до 15-ти февруари и на него България ще бъде представена от свои състезатели в 5 вида спорт - биатлон, ски-алпийски дисциплини, ски бягане, шорттрек и фигурно пързаляне.
 
Преди да заминат, младите ни надежди  ни получиха от Българския олимпийски комитет националния трибагреник с пожеланието да имат поводи да го развяват гордо.
 
Официалната делегация включва  като треньори най-титулуваната ни състезателка в шорттрека Евгения Раданова и един от успешните ни алпийци Стефан Георгиев, като и двамата са участници в първия зимен ЕМОФ в Аоста през 1993.
 
Успехите на подобен род форуми са доказали своята значимост за по-нататъшната спортна кариера на младежите ни на възраст 14-18 години, припомнят и  БОК и допълват, че  е едно от многото доказателства в тази посока е спечелването на  три олимпийски отличия от най-добрата ни състезателка в шорттрека Евгения Раданова. 
 
Официалното откриване на фестивала е  тази вечер от  20 ч. българско време, а състезанията започват в понеделник, когато още в 10 ч. сутринта първи от нашите на старт ще застанат петимата от ски-бягането за спринтовите дисциплини, двамата ни представители в шорттрека за гонката на 1500 м и Ева Вукадинова за първия манш на гигантския слалом.