Гледай
на живо

17 депутати са подали неверни имотни декларации

Най-често забравяли да декларират доходи от друга дейност

17 депутати имат несъответствия в имуществените декларации. Това съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков. По-рано беше съобщено, че 275 души, заемащи висши публични длъжности, също са подали сгрешени или неверни декларации. Цветков не каза от кои партии са народните представители.

Според него депутатите най-често забравят да отбележат доходите, които получават от друга дейност. Масово не се декларирани имоти и доходи на съпруг или съпруга. Цветков уточни, че всяка година се забелязват почти едни и същи нарушения, като положителното е, че нямало "рецидивисти". Сега предстояло данъчните декларации на народните представители да бъдат изпратени до НАП и ДАНС.

Цветков добави, че в последните години зачестяват случаите на придобиване на имущество с кредит, който дадено лице трудно може да покрива със заплатата, която взима. Той каза още, че няма как нещо да остане скрито, тъй като става въпрос за публични регистри и затова отдаде на разсеяност проблемите с имотните декларации на хората, заемащи висши публични длъжности.

Сметната палата няма да завери финансовите отчети на 4 бюджетни организации. Това са Софийският университет и общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови. При тях има проблеми с неправилно отчитане на материални активи.