София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

18 убити при второ земетресение в Нова Гвинея

Властите се опитват да окажат помощ на засегнатите от първия трус

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Най-малко 18 души са загинали от земетресение с магнитуд 6.7 по Рихтер, което разтърси тази нощ планинските части край Папуа, Нова Гвинея, съобщиха властите в страната.

Земетресението е било само на 31 километра югозападно от епицентъра на унищожителния трус от миналата седмица, който беше със сила от 7,5 по Рихтер. При него загинаха най-малко 55 души, но според властите броят им може да се увеличи до 100.

Това беше най-тежката от поредица от трусове, които разтърсиха богатия на ресурси регион, на около 600 км северозападно от столицата Порт Морсби, пречейки на  усилията за оказване на помощ на близо 150 000 души, нуждаещи се от спешни доставки, пишат световните медии.

"Току-що получих съобщение, че 18 души са били убити снощи", каза Уилям Бандо, администратор на провинция Хела пред Ройтерс.

Местните медии съобщиха, че смъртните случаи от първоначалното земетресение са се повишили до 75, след като правителствени служители съобщиха, че 55 души са били убити.

Говорителка в Националния център за бедствия в Папуа Нова Гвинея заяви в сряда, че властите все още не са приключили с доклад за произшествия.

 

 

Властите са притеснени за достъпа до безопасна питейна вода след земетресението, разрушило много водни резервоари и затрупаните с кал естествени водоизточници.

Полагат се усилия за оказване на помощ, тъй като спасителните работници се борят да достигнат високопланинския район, тъй като много пътища са сериозно повредени или блокирани.

Международният Червен кръст предупреди, че ситуацията може да се влоши, ако в района настъпи силен дъжд.

„Един пороен дъжд може да доведе до свлачища в хълмовете, които вече са разклатени от земетресението, може да причини наводнения и замърсяване водата ", каза Удая Редми, директор на Международния червен кръст в Папуа Нова Гвинея.

Червеният кръст заяви, че първоначалните му оценки показват, че може да са засегнати 143 000 души, като около 500 души са били ранени и 17 000 души са били разселени от домовете си. Дори и в по-достъпните райони на страната здравните заведения са повредени.