София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оставаме без задължителна казарма

Депутатите отхвърлиха предложените промени

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Парламентът прие на първо чете промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България със 108 гласа „за”, 0 „против” и 2 „въздържал се". Според мотивите на вносителите с предлаганите промени се възлагат нови задачи на въоръжените сили в мирно време като наблюдение и ранно предупреждение за рискове и заплахи за националната и колективна сигурност и отбрана. Предлага се възрастта за прием на войниците да се намали от 32 на 28 години, пределната възраст също - от 50 на 46 години и да се въведе ограничение в продължителността на сключваните от тях договори.

Законопроектът, внесен от депутата от ПФ Красимир Каракачанов и група народни представители, предвиждащ връщането на наборна военна служба, бе отхвърлен при гласуването на първо четене в пленарна зала. Законопроктът събра 28 гласа „за”, 15 „против” и 70 „въздържал се”. Предлаганите промени предвиждат въвеждане на наборна служба за срок от 6 месеца, за лица от мъжки пол, навършили 19-годишна възраст, а за лицата, които имат уважителна причина е предвидена „алтернативна гражданска служба” за срок от 12 месеца. Като аргумент в подкрепа на предложението, вносителите напомнят, че наборната военна служба е характерна за много европейски държави, членове или нечленове на ЕС и НАТО – Австрия, Норвегия, Гърция, Швейцария, Турция и др. 

Депутатите отхвърлиха и предложението на независимия народен представител Велизар Енчев. Той предвиждаше създаването на Център за военно и професионално обучение към Министерство на отбраната, в който на доброволен принцип може да влизат желаещи да военна и гражданска специалност. В мотивите на предложението, внесено от Енчев, е записано, че така ще бъде преодоляна трайната тенденция по намаляване на заетостта и работоспособността на населението и изключване на цели социални групи от пазара на труда.