София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА СЕ НОРМАЛИЗИРА

НИВОТО НА НАБЛЮДАВАНИТЕ ВОДОЕМИ ОБАЧЕ ОСТАВА ВИСОКО

9 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Обстановката в страната след обилните валежи и наводненията започва постепенно да се нормализира, въпреки че нивата на наблюдаваните реки и водоеми остават високи. Кризисни ситуации в страната за момента няма.

Все още критична остава обстановката по долното течение на река Тунджа край Елхово. По информация на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, изнесена в ефира на БТВ, нивото на река Тунджа край Елхово е 414 см, което е много високо. Все пак известно намаляване на нивото е отчетено и Василева беше уверена, че нивото на водата в реката няма да се увеличи, а ще се поддържа до това равнище, което е в момента. Критичното ниво на Тунджа при Елхово обаче е 390 см. Добрата новина е, че нивото на реката при Ямбол значително е спаднало, което означава, че при Елхово също ще започне намаление. В област Добрич евакуирани остават селата Одринци и Долина. Около 200 души живеят при роднини или в кризисния център в село Владимирово. Василева беше категорична, че хората проявяват разбиране и знаят, че евакуацията гарантира тяхна сигурност. Бедственото положение за всички 13 села в областта остава в сила. Очаква се и днес кризисният щаб да се събере, за да направи анализ и преоценка на ситуацията. Продължава аварийното изпускане на язовир "Одринци", като днес ще бъде направен опит за увеличаване на дебита.

Бедственото положение остава в сила и за варненските общини Аврен и Дългопол, предава БНР. Евакуираните вчера 285 души са вече по домовете си след решение на кризисните щабове в съответните общини, както и в щаба на областната администрация във Варна. Язовир "Тича" не е прелял противно на очакванията, а нивото на река Камчия при Дългопол и при Аврен е спаднало с 1 метър.

Ивелина Василева коментира искането на нейната оставка от БСП. Повод за това стана нейното изказване, че климата се променя и хората трябва да свикват с това. Тя окачестви позицията на БСП като популистка.

Министерството на околната среда и водите ще инициира промени в Закона за водите, с цел създаването на единен орган, който да контролира язовирите. Това беше планирано  още през 2012 г., но и до днес не е направено.