София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

195 млн. лв. от ЕС за енергийна ефективност на предприятия

Парите са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Започваме годината по много добър начин – връчваме 50 договора на обща стойност близо 195 млн. лв. С тях стойността на договорените средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ надхвърля 1,5 млрд. лв. или близо 64% от целия наличен ресурс, заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на договорите на бенефициентите спечелили финансиране по процедура „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия’’.

„Важен сигнал е, че безвъзмездната помощ по процедурата е по-малко от половината от тези средства, или около 95 млн. лв. Останалите средства са самоучастие на бенефициентите – ясно доказателство, че това са конкурентни компании, инвестиращи значителни средства за своята по-добра ефективност“, посочи Александър Манолев. Той добави, че благодарение на тези проекти, ще се направят подобрения в производствата като предварителните анализи са, че при някои бенефициенти това ще подобри ефективността им с десетки пъти. Съществено ще е и намаляването на вредните емисии и реализираните енергийни спестявания.

„Именно когато даваме официален старт на българското Председателство на Съвета на ЕС стартираме и поредните проекти за модернизиране на българските компании, чрез европейската безвъзмездна помощ“, каза още икономическия заместник-министър. Той пожела на бенефициентите успешно да завършат проектите, които символично стартират днес и те да ги направят още по-конкурентоспособни не само на българския, но и на европейския и световния пазар.

Размерът на инвестициите, които предстои да бъдат направени в рамките на изпълнението на договорите възлиза на обща стойност 194 772 304,33 лева. От тях 100 651 218,53 лева се осигуряват от бенефициентите, като собствено съфинансиране, а 94 121 085,80 лева / 48 123 347,02 евро се предоставят под формата на безвъзмездна финансова помощ чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Договорената до момента сума представлява около 96% от общия бюджет по процедурата. Освен инвестициите в ново по-енергийно ефективно оборудване в 85% от сключените договори (42 бр.) се предвижда въвеждането и сертифицирането на системи за енергиен мениджмънт съгласно изискванията на международно признатия стандарт БДС EN 50001 (Energy Management Systems)/EN ISO 50001, а при тридесет от тях и на автоматизирани системи за мониторинг и контрол на енергопотреблението. Други 35 бр. от сключилите договори по процедурата бенефициенти планират да изградят в рамките на изпълнението на проектите си системи за оползотворяване на отпадната топлина, която се генерира по време на производствения процес. Реализацията на тези дейности се очаква да помогне на предприятията за по-доброто планиране и управление на енергийната ефективност и на използваните от тях енергийни ресурси.