Гледай
на живо

2 301 лева за четиричленно домакинство

Сумата за София е малко над 3000 лева

2 301 лева за четиричленно домакинство Необходимата сума, за да преживява нормално четиричленно семейство в България е 2 301 лева, това съо... thumbnail text
Необходимата сума, за да преживява нормално четиричленно семейство в България е 2 301 лева, това съобщиха от КНСБ, показвайки резултатите от изследването си по тази тема за третото тримесечие на 2017 г. Средната издръжка на едно лице от това четиричленно домакинство пък възлиза на 575, 28 лв. Интересно е да се отбележи, че когато става дума за живота в столицата сумите нарастват. За живота на същото четиричленно семейство в София са необходими 3 003, 32 лв., което прави средно по 750,83 лв. на всеки от двамата възрастни. Разлики между столица и провинция има и в размера на средната работна заплата. В София тя е 1924 лв. , а в останалата част от страната е 1037 лв. Най-ниската средна работна заплата в страната пък получават във Видин -668 лева.
Освен очерталата се разлика между столицата и останалата част от страната по отношение на доходите, друг важен извод от представените данни е, че 75% от българските домакинства живеят със сума по-малка от 575 лв. на член от семейството. Само 25%  са семействата с общ доход на едно лице от тях над посочената сума от 575 лева.
Интерес представляват и цифрите, които показват най-силно повишение на средната работна заплата в частния сектор, като от 2016 г. До 2017 г. тя се е увеличила 3%. За сравнение за същия период средната работна заплата в обществения сектор също се е увеличила, но едва с 1.1 процента. Общото увеличение от 2013 г. до днес пък е близо 6%. Синдикатите обявиха, че има сектори като селско стопанство и туризъм, в които над 400 000 души наети на минимална работна заплата.
Беше представена и графика показваща къде сме ние сравнени с част от останалите балкански държави по отношение на минималната работна заплата. Въпреки темповете на нарастване, България все още е на дъното на класацията, като единствената държава, която остава след нас по този показател е Албания.