София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

2-годишно дете е удряно в частна ясла в столицата

Детското заведение не е регистрирано по Закона за предучилищно и училищно образование

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

4500 са официалните случаи на насилие в училище за изминалата учебна година. Вербалната и физическата агресия в детските ясли и градини също са част от статистиката. Пореден случай - 2-годишно дете е било удряно в яслата. Случаят от е 2016-а, а момчето имало синини, следи от нокти и засъхнала кръв, разказва майката пред Нова телевизия.

Майката записала момченцето си в частен детски център в центъра на София. "Когато отидох да го взема към 16.30 часа го намерих с наранявания и по двете страни на лицето. Имаше синини, следи от нокти, наранявания по ушите, засъхнала кръв по клепача на окото. Стъписах се", спомня си майката, която желае да запази анонимност, за да не тревожи близките си.

Версиите на служителите в частния център са четири. Според нея - и четирите са неверни. Две от тях са, че детето само се е наранило, а третата, че се е спречкало с друго дете от групата.

Жената подава сигнали до Агенция за закрила на детето, Районната прокуратура в София, Столичната община, Регионалния инспекотрат по образованието и полицията.

Единственият начин тя да потърси правата си е започване на гражданско съдебно дело.

"Въпросният център няма нищо общо със заведенията, които се регистрират по закона. Този център е регистриран по Търговския закон, така че той не е в правомощията на Закона за предучилищно и училищно образование", заяви за "Събуди се" Деница Сачева, заместник-министър на образованието.

"Някой си е направил фирма и я е кръстил "образователен център". Това не трябва да заблуждава хората", допълни тя.