София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

20 от ранените в Манчестър са в критично състояние

Армията поема контрола върху стратегически обекти

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

20 от ранените при атентата в Манчестър, при който загинаха 22 души, са в болница в критично състояние,            съобщават британските медии. Вече е потвърдено, че атентаторът е Салман Абеди, 22-годишен, роден във Великобритания, с родители имигранти от Либия.

Службите за сигурност имали информация за Абеди, като се смята, че той пътувал неколкратно до Либия, а вероятно и до Сирия.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата и нарече Абеди „един от нашите воини“, но според властите засега липсват категорични доказателства за връзка между атентатора и групировката.

В Манчестър бяха арестувани трима души, за които полицията предполага, че имат връзка с атентата, а нивото на терористична заплаха беше повишено до максималното.

Министърката на вътрешните работи Амбър Ръд заяви, че 3800 военни поемат контрола върху обекти от стратегическо значение.

Комплексът на британския парламент в Лондон бе затворен в сряда за посетители. Депутатите не заседават, защото парламентът е разпуснат преди извънредните избори н 8 юни. Но в съобщението на сайта на институцията се казва, че незабавно се отменят всички туристически обиколки, събитията и банкетите "до второ нареждане".

Стават известни и имената на загиналите, сред които има 8-годишно момиче, две тийнейджърки и 28-годишен мъж. Полският външен министър потвърди, че семейство поляци са убити - Ангелика и Марчин Клис, докато са чакали дъщерите им да излязат от концерта на Ариана Гранде.