Гледай
на живо

20 тона заразени яйца са открити в Дания

Яйцата с фипронил са били продадени от Белгия в Дания

20 тона заразени яйца са открити в Дания 20 тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания, обяви националн... thumbnail text

20 тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания, обяви националната служба за безопасност на храните, цитирана от АФП. Яйцата са били продадени предимно на кафетерии, кафенета и кетърингови фирми. От службата уверяват, че не са били продавани в големи количества на търговци на дребно. Те категорично заявиха, че яйцата не представляват опасност за човешка консумация.
 
"Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не на вредни за човешкото здраве равнища. Тъй като тези продукти са незаконни за продажба в ЕС, фирмата се свързва с клиентите си за връщане на яйцата", обясни датската служба.

Междувременно властите на Словакия съобщиха, че в страната са открити заразени с фипронил яйца, внесени от Холандия и транзитирали през Германия, предаде АФП. От Министерството на земеделието съобщиха, че санитарните инспектори са открили 21 пратки заразени с фипронил яйца в склад в село Върбове, Западна Словакия.

Според Световната здравна организация фипронилът в големи количества е смятан за "умерено токсичен" за хората, като представлява опасност по-специално за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.