София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

200 ЛВ. ГЛОБА ЗА ПАРКИРАНЕ НА ТРОТОАРИ И В ГРАДИНКИ

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СКОК В САНКЦИИТЕ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес в пленарната зала бяха внесени промени в Закона за движение по пътищата. На първо четене депутатите приеха глобата за паркиране в паркове, детски градини, площадки и на тротоари, да скочи на 200 лв.
Изменението беше внесено по предложение на Цветомир Михов от ГЕРБ. То беше одобрено с 94 гласа „ЗА“, 17 „ПРОТИВ“ и 21 „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“.
Одобрен беше и законопроектът на ГЕРБ, според който общинският съвет ще определя цената за паркиране на местата, както и реда, условията за плащането й от водачите на специализираното общинското звено или на юридическото лице. Автор на предложението е депутатът Станислав Иванов. В предходните разпоредби на същия законопроект беше предложено изменение и в Закона за местните данъци и такси – ползването на общински тротоари, площади, улични платна и части от тях като зони за платено или безплатно паркиране. Целта беше те да бъдат уреждани с отделен закон и наредба на общинския съвет.