София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

200 млн. евро от Банката за развитие ратифицира парламентът

Той е свързан с националното съфинансиране по оперативни програми

7 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Заем от 200 млн. евро ратифицира парламентът от Банката за развитие на Съвета на Европа. Той е за периода 2014-2020 година и е свързан с националното рамково споразумение, свързано с националното съфинансиране по оперативните програми, изпълнявани със средствата на ЕС.

Гратисният период е пет години, парите ще се усвояват на траншове, а средствата ще бъдат предвидени в бюджета за съответната година.

С тях ще се покрие националното съфинансиране на инвестиционни проекти по оперативните програми "Региони в растеж", "Развитие на човешките ресурси" и "Науки и образование за интелигентен растеж".

БСП категорично се противопостави на тегленето на нов заем. Румен Гечев обърна внимание, че в едно от приложенията част от сумата ще отиде за мигранти. Гечев припомни, че НС е гласувало вече 16 млрд. лв. заем и сега се иска одобрението на депутатите за още 200 млн. евро.

Отпускането на заем при съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства на Европейския съюз, е инструмент за подкрепа на бенефициентите по европейските структурни и инвестиционни фондове, но и механизъм за контрол при разпределяне на средствата за допустимите проекти, са аргументите на Министерският съвет, който е вносител на проекта.