София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

2000 души на митинг в Букурещ поискаха обединение на Румъния и Молдова

Националистите призоваха за анексиране и на част от Одеска област

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Около 2000 души излязоха на демонстрация в Букурещ с искане за обединяване на Румъния и Молдова. Според местните медии националистите настояват за присъединяване към Румъния на цяла Молдова и част от Одеска област в Украйна.

Лидерите на партията „Демократическо действие“ искат румънският парламент да приеме решения, които дават възможност за общо енергийно пространство на Румъния и Молдова, монетарен съюз и общо медийно пространство.

Националистите смятат, че обединението на двете държави трябва да се ускори, а не да се отлага за следващите поколения.

Голяма част от населението на Молдова говори румънски език, а през 2013 румънският език беше записан и в конституцията като синоним на молдовския. И в Румъния, и в Молдова има силни движения, които настояват за обединение на двете страни.

В края на митинта се стигна до сбиване между част от демонстрантите и полицията, но не се съобщава за арестувани и пострадали.