София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

205 са опасните язовири в страната

81 язовира в предаварийно състояние

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След направената проверка на язовирите в страната, зам. главния прокурор съобщи, че общо 205 са опасните язовири в страната, а 81 са в предаварийно състояние. След проверката на Държавна агенция по метрологичен и технически надзор се оказва, че 54% от язовирите и съораженията към тях са в неизправно състояние. Най-често проблемите са свързанис с техническата безопастност. Проверката показала още, че има много язовирни стени и съоражения към тях с неизяснена собственост. Издадени са 5 наказателни постановления от контролния орган.

От януари 2016 г. на ДАМТН е вменено осъществяването на надзор на язовирните стени и съоръжения към тях. През миналата година са проверени общо 5 169 язовира. В хода на тези проверки са направени над 4 хил. предписания за отстраняване на технически несъответствия по тях. В момента са в ход проверките по установяване изпълнението на тези предписания, като навсякъде където се констатират неизпълнения се съставят актове. Само за последния месец са съставени 14 акта за установяване на административни нарушения.

В изпълнение на разпорежданията на Върховна административна прокуратура, ДАМТН е предприела серия от мерки, свързани с язовир Бели Искър. Дадено е предписание съоръжението да работи постоянно с 1 млн. кубични метра свободен обем. Общият обем на съоръжението е около 14 млн. куб. метра.