София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предлагат помощите за отопление да са за екологични горива

Камина с пелети е най - ефективният вариант, сочат запознати

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

От Граждански и неправителствени организации предлагат помощите за отопление да бъдат с екологични и качествени горива. Според данните над 250 000 домакинства у нас получават по 362 лв.

Борислав Сандов от Гражданска инициатива за чист въздух съобщи, че енергийните помощи са необходими, но трябва да се разпределят по различен начин. Алтернативен вариант е държавата да дава 2-3 помощи за закупуването на печка, която намалява употребата на дърва. Според него в малко градове се измерва замърсяването на въздуха. Единствено в Бургас има мобилна станция.

От Асоциацията на енергийните агенции в България коментират, че у нас няма стандарт за качеството на твърдите горива. Отоплителните уреди, които се използват, имат нисък коефициент на полезно действие. Повечето смятат, че отоплението на дърва е екологично, но по – ефективно е използването на камина с пелети.

От екологично сдружение "За Земята" подчертават, че в периода на отопление, замърсяването е повече от 60 % .

Транспортът е източник на замърсяване и в следващите 3 години се очаква автомобилите да достигнат 4 милиона само в столицата, алармират от фодация "Спаси София".