София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петролът поевтиня

В България цените на горивата остават непроменени

7 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Петролът поевтиня във вторник с около половин процент до 55,57 долара за барел „Брент“. Американският лек суров петрол също загуби малко от стойността си и се продаваше за 52,30 за барел.

От Нова година е в сила споразумение между основните производители, в това число Русия за съкращаване на дневните добиви с 1,2 милиона барела. Половината от това съкращение се поема от страните от ОПЕК, другата половина – от останалите производители.

Анализаторите обаче не вярват, че мярката ще сериозен ефект върху цената, тъй като от споразумението са изключени големи производители като Ирак, Иран и Либия, които се възползват от конюнктурата и увеличават добивите.

Като допълнителна спирачка ца цените действа и възможността на пазара да се появи ямерикански шистов петрол, тъй като при цени от над 60 долара този добив става рентабилен и находищата в САЩ ще бъдат отворени.

В същото време средната цена на бензин А-95 в България е 2,07 за литър, но по повечето бензиностанции от големите вериги достига и 2,12 лева. Почти същото е при дизела.