София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Москов: Болницата не е „Плод и зеленчук“

„От бизнес модел към модел, ориентиран към грижата за пациента“

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Министерството на здравеопазването в оставка представи отчет за двугодишната си дейност.

От бизнес модел към модел, ориентиран към грижата за пациента. Здравеопазването е една от основните системи, които формират качеството на живот, категоричен е д-р Петър Москов, досегашен здравен министър в правителството на Бойко Борисов.

Министърът в оставка заяви, че целта на досегашния екип от Министерството е била да върне държавността на сектора.
От търговия към смисъл е посоката, в която вървяхме през последните две години, коментира Москов.

Електронното здравеопазване, болнична и извънболнична помощ, спешна помощ, лекарствена политика, развитие на човешките ресурси са различните сфери-фокус на досегашното управление на здравеопазването.

Министерството преди нас ни завеща липса на ясна стратегия и разпокъсани системи, коментира Москов.
Той беше категоричен, че ако следващият здравен министър отмени все още спорния електронен търг на лекарства, причини за това биха били само връзки с производители или дистрибутори, което според него ще е знак за „крещящо лобистко решение“.

И все пак, ако Комисията за защита на конкуренцията отмени процедурата, това няма да доведе до липса на лекарства, увери Петър Москов.

Национална аптечна карта, при необходимост - ограничаване на износа на лекарства, евентуално връщане на лекарства, които са били изключени от Позитивния лекарствен списък са промените, които предстои да бъдат направени, информира министърът в оставка.

Като положителна реформа в здравната система Москов окачестви повишаването на заплатите с 50 % и запазването на тази тенденция до достигане на 100 % увеличение. Това доведе и до спад на текучеството на кадри в сектора, както и желанието на все повече млади хора да работят в „Спешна помощ“, заяви още той.

Като причина за лошата база в болниците Москов изтъкна проблема със собственосттас, а причините за натрупването на задълженията на болниците се дължат на незаинтересоваността на собственика, наличие на частни структури в държавни болници, партийни назначения, лоши процедури по обществени поръчки и др., посочи още Москов. 
Държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества, коментира министърът.

Разходите по поддръжка на инфраструктурата трябва да бъдат осигурявани от собственика на лечебното заведение, а средствата от НЗОК да бъдат само за лечение на болните. Някои български болници вече разполагат с пълен набор от необходимата апаратура за лечение на онкологични заболявания, съобщи още д-р Петър Москов.