София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

La Repubblica: Путин клонира СССР и си иска обратно България, Чехия, Унгария

В Европа има нова желязна завеса, пише италианският вестник

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Владимир Путин създава Русия като клонинг на СССР и с това в Европа се появява нова желязна завеса, пише италианският вестник La Repubblica. Според публикацията все още не е ясно къде минава разделителната линия, тъй като играта още не е свършила.

Новата желязна завеса е показател за конфликта между зоните на влияние на Русия от една страна и на ЕС и НАТО – от друга, пише авторът Паоло Гаримберти.

Така беше и по време на Студената война. Смяташе се, че с разпадането на СССР тази война е приключила и че нейният изход е очевиден. Само че в момента Съветският съюз се създава отново. Путин реши да го клонира, отбелязва публикацията.

La Repubblica напомня, че през 2000-ата година, когато Путин пе властта, повечето руснаци искаха Русия да си върне статуса на велика сила. И резултатът е налице: от Украйна до Сирия Русия показва мускули и анексира Крим.

Това, разбира се, предизвика ответна реакция от балтийските страни и Полша, които, както каза американският адмирал Реймънд Томас, „до смърт се страхуват от Русия“. Сега в тези страни се разполагат части на НАТО, пише Гаримберти.

Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София навремето останаха зад желязната завеса, очертана в прочутата реч на Уинстън Чърчил и сега Путин си ги иска обратно, пише още авторът.

Според него Кремъл води война за възстановяване на влиянието си в тези страни – в Унгария се финансират паравоенни формирования и политически партии, които са проруски настроени, а в Прага близки сътрудници на президента Милош Земан са оплетени в мрежите на руските служби.

В България, пише вестникът, през ноември президентските избори бяха спечелени от бившия генерал Румен Радев, който твърди, че членството в ЕС и НАТО трябва да включва и подобряване на отношенията с Русия.

Всичко това, както и апетитети към Украйна, показват, че новият руски цар е решен да си върне влиянието, което някога СССР имаше, пише в заключение Паоло Гаримберти.