София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От есента – обществени велосипеди под наем в столицата

Очаква се СОС да одобри концепция за изграждане на 33 велообменни станции

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 1 млн. евро в продължение на 8 години ще инвестира в система за отдаване на велосипеди под наем фирмата концесионер по проекта на Столичната община, за изграждане на 33 велообменни станции и доставка на над 400 велосипеда. 
 
Ако концепцията бъде одобрена от СОС, градското сдружение „София байкс“, ще разполага с 6  месеца гратисен период за изграждането на инфаструктурата и набавянето на велосипедите. За да се избегне изчезването им пък ще бъдат монтирани джипиеси и движението им ще се следи. Първият половин час от използването ще бъде безплатно, а след това цената ще расте от 1 лв. за следващия час до максумум 2 лв. на час.
 
Миналата година започна състезанието за изграждане на система за обществени велосипеди в София.Първоначално кандидат-наемодателите бяха четирима. След жалба до КЗК на един от участниците – „Вело Арчър София”, Столична община реши временно да спре процедурата по концесията.Впоследствие нататък в конкурса продължиха само „Метрополис груп” , „Собайк” и „София байкс”, което е и с най-много точки.