София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румен Радев: България няма да плати нито лев за охраната над небето ни!

Президентът нападна ГЕРБ

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев отправи публичен коментар по повод наскоро възникналия конфликт между лидерите на двете най-големи политически сили ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова относно военните учения на НАТО в Черно море и охраната на въздушното ни пространство. В своя фейсбук президентът определи повдигането на темата за съвместния еър полисинг и военните учения като опит за спекулации в светлината на наближаващите парламентарни избори.
Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение. Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти, пише Радев в своя профил.
Според държавния глава „планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“.
Румен Радев заяви, че няма да допусне политическите сили да използват темата за сигурността в предизборната си кампания.
Сигурността на търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност, категоричен е президентът.
Повод за намесата на държавния глава се превърна политическото спречкване между лидерите на ГЕРБ и БСП по повод охраната на въздушното ни пространство и коментарът на Корнелия Нинова:
Ястребът Борисов се опитва от вчера да се превърне във врабче, но нещо не му се получава.
От своя страна бившият премиер не остана равнодушен и отговори в тона на председателката на Социалистическата партия:
Дали съм врабче, дали съм гълъб, няма да влизам в тона на тази дама, защото съм джентълмен, ако не бях щях да я сравня с някоя птица, а не ястреб.
Тези хора използват много каруцарски речник, както му казват в Банкя, и не желая да го правя, коментира той и посъветва БСП да седнат в нормална обстановка, за да обсъдят тези въпроси.

Линк към статуса на Румен Радев: https://www.facebook.com/President.bg/posts/1752059168444833