София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

24 години затвор за бивш президент на Южна Корея

Обвинена е за злоупотреба с власт

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Пак Гън-хе- бивш президент на Южна Корея беше осъдена на 24 години затвор по обвинения за злоупотреба с власт, принуда и корупция, съобщават световните агенции.
 
Осъдената  открито бойкотира  процеса  срещу себе си, твърдейки, че съдът не ѝ предоставя честен процес. Властите позволиха произнасянето на присъдата на бившия президент да се излъчва на живо по южнокорейската национална телевизия. Причината, която посочиха, е големият интерес към процеса.
 
Политическият скандал около Пак Гън-хе се разгоря през 2016 година, след като Пак поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Чой Сун-сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп и е нанасяла корекции по десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава преди те да бъдат произнесени. 
 
Чой Сун-сил се е намесвала още в кадровите назначения и в работата на администрацията на президента. Освен това близката приятелка на Пак е използвала влиянието си, за да принуждава големи корпорации да дават милиони като дарение на обвързаните с нея фондации. Според редица публикации от международните медии, става дума за средства, възлизащи на над 72 млн. долара.